Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

College stelt de raad voor verhuizing van De Vrije Tuinder niet meer te faciliteren

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor niet meer mee te werken aan de verhuizing van vereniging De Vrije Tuinder van de Reeweg Zuid naar de Domela Nieuwenhuisweg. De gemeenteraad heeft voor de verhuizing en inpassing in de omgeving in 2018 een maximum bedrag van 260.000 euro beschikbaar gesteld. Het college gaat na akkoord van de gemeenteraad graag met alle Dordtse tuindersverenigingen in gesprek over hoe de door de gemeenteraad beschikbaar gestelde middelen het beste kunnen worden ingezet voor initiatieven van tuinders in Dordrecht.

Vereniging De Vrije Tuinder zet bij verhuizing het eigen vermogen in voor de aanschaf van een cabin-unit als verenigingsgebouw en zeecontainers voor opslag. Hierdoor ontbreekt het de vereniging aan middelen om de werkzaamheden te verrichten die nodig zijn om te kunnen tuinieren en heeft de vereniging geen buffer om (exploitatie)tekorten op te vangen.

Groeiambitie
Dordrecht heeft een forse groeiambitie. Het terrein Reeweg Zuid wordt in de toekomst gebruikt als bouwlocatie. Vereniging De Vrije Tuinder heeft vele jaren gebruik mogen maken van deze locatie. Wethouder Marco Stam: ‘Zolang nog niet wordt gebouwd, is het prachtig dat initiatieven als De Vrije Tuinder de ruimte krijgen om de grond tijdelijk te gebruiken. Nu de plannen voor nieuwbouw op die locatie verder gevorderd zijn, moet de vereniging op zoek naar een andere locatie’. Al geruime tijd is de gemeente met vereniging De Vrije Tuinder in gesprek over de verhuizing van de vereniging naar de Domela Nieuwenhuisweg. De gemeenteraad heeft hier 260.000 euro voor beschikbaar gesteld.

Niet verantwoord
De wensen van de tuinders kunnen echter niet binnen het door de gemeenteraad maximaal vastgestelde bedrag gerealiseerd worden. Het college vindt het niet verantwoord de gemeenteraad om nog meer financiële middelen te vragen voor de verhuizing. Wethouder Stam: ‘Het college ziet de waarde van de tuinders in maar een investering van bijna 5000 euro per tuinder tegenover een jaarlijkse huur van 100 euro is al buiten gewoon fors.’ Daarnaast zou de gemeente jaarlijks een bijdrage aan de exploitatie moeten leveren.

Het college stelt de gemeenteraad voor niet meer mee te werken aan de verhuizing en het tijdelijke contract, dat loopt tot december 2019, niet te vernieuwen.

Kijk voor meer informatie op http://www.dordrecht.nl/pls/idad/!mozEgemmbScherm1.toonDossier?F_DOS_VOLGNR=2418217&F_HEADTITLE=Al%20dan%20niet%20overgaan%20tot%20verhuizing%20van%20De%20Vrije%20Tuinder&F_DOSSIERTYPE=Raadsvoorstel

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Pleur daar maar neer

DORDRECHT – Onvermoeibaar blijft de gemeente de strijd aangaan tegen zwerfafval. Maar het blijft vaak toch een kwestie van dweilen met de kraan open, blijkt op maandagochtend bijvoorbeeld tijdens een rondje Crabbehof. Bij verschillende ondergrondse containers was dit weekend weer de nodige troep neergezet die eigenlijk naar de afvalstraat van HVC moet. (Foto’s: Stolk Fotografie)

Actueel

Dansfeest voor jongeren in Crabbehof

DORDRECHT – Stagiairs van welzijnsorganisatie STAD Dordt organiseren op zaterdag 9 maart een spetterend feest voor jongeren uit Crabbehof. SLUSH! is van 18.00 tot 22.00 uur in Trefpunt de Nieuwe Stoof. DJ’s Fedde en Wolph uit Dordrecht zullen draaien in de genres hiphop, RnB, Afro, amapiano en house.

Actueel

Nieuw leven voor jeu de boulesbaan

DORDRECHT – Bij de DeetosSnel-hal aan de Vorrincklaan ligt een jeu de boulesbaan die in de loop der jaren in onbruik was geraakt en er niet al te uitnodigend meer uitzag. Zonde, dachten ze bij Doelbewust, de dagbestedingsgroep van Gemiva die uitkijkt op de baan. Ze benaderden Anka Muller, wijkmanager van de gemeente in Crabbehof, met de vraag of hij opgeknapt kon worden, zodat de cliënten er zo nu en dan een potje jeu de boules konden spelen. (Foto’s: Stolk Fotografie).