21 mei: Actiedag tegen fietsdiefstal
21 mei: Actiedag tegen fietsdiefstal
Zaterdag 21 mei 2016 organiseert de politie in samenwerking met het Centrum Fietsendiefstal, de gemeente Dordrecht en de Fietsersbond tussen 11.00 en 16.00 uur op het Achterom een actiedag tegen fietsendiefstal. Fietseigenaren kunnen hun fiets laten nakijken, deze laten afstellen of laten graveren met een framenummer als deze ontbreekt.
Wethouder van Verkeer en Vervoer, Rik van de Linden, die ook fietsambassadeur is, zal ook een poos aanwezig zijn om persoonlijk tips te geven.
Voorzorg
Het nemen van voorzorgsmaatregelen is juist nu aan de orde. De zomer breekt aan en mensen gaan meer fietsen. Voorzorgsmaatregelen zijn bijvoorbeeld de fiets met een tweede (ART-goedgekeurd) slot vastmaken aan een vast object en het laten graveren van de fiets als deze nog geen framenummer heeft. De meeste moderne fietsen hebben een framenummer. Oudere fietsen niet. Tijdens de actiedag kunnen fietsers laten controleren of hun fiets al een framenummer heeft. Zo niet, dan wordt de fietster plekke gegraveerd. Het framenummer is vooral handig als de fiets onverhoopt toch gestolen is. Het nummer helpt bij het doen van aangifte, het retourneren van de fiets bij de rechtmatige eigenaar en niet onbelangrijk: de verkoper kan beter worden aangepakt. Fietsers die hun fiets willen laten graveren, moeten een legitimatiebewijs meenemen. Het gegraveerde frame nummer wordt gelijk ook geregistreerd.
Minder aangiftes
De aanpak van voorlichting en actiedagen lijkt te werken. Het aantal aangiftes van fietsdiefstal in Dordrecht is gedaald in 2015. In 2015 bedroeg het aantal aangiftes 568. Dit is een daling van 38% ten opzichte van het jaar daarvoor. De daling zette dit jaar verder door. De meeste fietsen worden gestolen in de omgeving van de stations. Andere locaties zijn winkelcentra en horecagelegenheden.
Actiedagen
De actiedag tegen fietsdiefstal wordt alweer voor de vierde keer gehouden. De gemeente wil Dordrecht nog fietsersvriendelijker maken, zodat nog meer Dordtenaren vaker de fiets pakken. Het milieu en de gezondheid profiteren daarvan. Daarom verbetert de gemeente bijvoorbeeld de doorstroming en veiligheid voor fietsers en zorgt zij voor goede fietsenstallingen.
Tijd voor actie
Tips op diefstal lastiger te maken: (3491 kB)
- De fiets altijd vastzetten met een tweede (ART-goedgekeurd) slot. Het kost immers meer tijd om twee sloten te forceren. Dit verkleint de kans op diefstal
- Zet de fiets (met dit tweede slot) altijd vast aan een vast object, zoals een fietsbeugel (nietje) of een fietsenrek.
- Plaats de fiets in het zicht. Dieven houden er niet van te worden bekeken.
- Is het een e-fiets met een afneembaar display? Haal deze er dan af. Zo is ze niet meer als e-fiets te gebruiken.
- Doe altijd aangifte bij de politie als de fiets onverhoopt wordt gestolen. De politie kan de fiets immers alleen maar terugbezorgen en de dader opsporen als er aangifte wordt gedaan.
Deze tips en meer staan op de nieuwe website www.stopfietsdiefstal.nu
Fietsenstallingen
De fiets parkeren (en op slot doen) in een gratis bewaakte fietsenstalling is het beste om diefstal van de fiets te voorkomen. Dordrecht heeft twee gratis bewaakte stallingen in de binnenstad; aan de Raamstraat en aan de Kolfstraat. Verder is er een gratis fietsenstalling in de parkeergarage bij het Energieplein en een bewaakte, betaalde stalling op het station.