Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Minder eenzame ouderen door succesvolle inzet van vrijwilligers in Dordtse wijk Crabbehof

Op initiatief van Aafje, MEE Drechtsteden en Zorggroep Crabbehoff, zijn 22 vrijwilligers succesvol de strijd aangegaan tegen eenzaamheid onder ouderen in de wijk Crabbehof. “Participatie is het beste medicijn”, vertelt Ali Kocak, die samen met Fyetta Damwijk trekker is van dit project.

 22 vriendschappen

Sinds de start van ‘Wij Crabbehof’ in mei 2016, zijn al 22 bijzondere vriendschappen ontstaan tussen ouderen en vrijwilligers. Ook bellen vrijwilligers regelmatig met 50 ouderen, zijn er wekelijks huisbezoeken en organiseren ze bijeenkomsten in de wijk. Vanwege het succes, starten de organisaties in mei 2017 een zelfde project in de wijk Wielwijk.

 Voor en door de wijk

“Het unieke van het project ‘Wij Crabbehof’, is dat het écht voor en door de wijk is”, vertelt Fyetta Damwijk. “We hebben vrijwilligers opgeleid in het signaleren van eenzaamheid en het omgaan met ouderen die eenzaam zijn. Zij pakken het nu zelfstandig op”. Dit is het moment voor de organisaties om een stapje terug te doen en de pijlen te richten op eenzaamheid in de volgende wijk: Wielwijk.

Eenzaamheid taboe

Damwijk: “Voor veel ouderen is het lastig om toe te geven dat ze eenzaam zijn. Er is een taboe. Daarom kunnen ook buren, familieleden en zorgprofessionals bij ons aangeven dat er mogelijk een hulpvraag is bij een oudere die zij kennen. Wij gaan dan vrijblijvend langs aan huis. Vaak blijkt na een paar gesprekken dat de persoon in kwestie inderdaad graag wat sociale contacten zou willen opbouwen, een stukje samen wil wandelen of bijvoorbeeld wat hulp wenst bij het doen van de boodschappen. Het contact is overigens niet alleen fijn voor de ouderen, maar ook voor de betrokken vrijwilligers. Voor hen is het fijn om anderen te helpen”.

Start project ‘Wij Wielwijk’

In mei starten Aafje, MEE Drechtsteden en Zorggroep Crabbehoff het nieuwe project ‘Wij Wielwijk’. “In Wielwijk zijn we nog op zoek naar vrijwilligers”, vertelt Damwijk. “Wilt u ook mee doen? Geef u dan snel op. Want op 1 maart start de training al, waarin we u leren eenzaamheid te signaleren en hoe je om moet gaan met ouderen die eenzaam zijn”. De training vindt 8 keer plaats op woensdagochtend van 9:30 tot 11:30. Aanmelden kan via 06 46642491.

Leertuin Drechtsteden

De projecten ‘Wij Crabbehof’ en ‘Wij Wielwijk’ zijn onderdeel van de leertuin ‘Zorgvernieuwing Drechtsteden’ voor innovaties op de grensvlakken van financiersdomeinen.

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Nieuw leven voor jeu de boulesbaan

DORDRECHT – Bij de DeetosSnel-hal aan de Vorrincklaan ligt een jeu de boulesbaan die in de loop der jaren in onbruik was geraakt en er niet al te uitnodigend meer uitzag. Zonde, dachten ze bij Doelbewust, de dagbestedingsgroep van Gemiva die uitkijkt op de baan. Ze benaderden Anka Muller, wijkmanager van de gemeente in Crabbehof, met de vraag of hij opgeknapt kon worden, zodat de cliënten er zo nu en dan een potje jeu de boules konden spelen. (Foto’s: Stolk Fotografie).

Actueel

Het was weer lachen

DORDRECHT – Op de parkeerplaats bij de sporthal van DeetosSnel aan de Vorrincklaan in Crabbehof zijn meerdere lege lachgasflessen gedumpt. Het goedje is ter plekke geconsumeerd, want rond de geparkeerde auto’s liggen behalve de lege gasflessen ook flink wat zwarte ballonnen. (Foto’s: Stolk Fotografie)

Actueel

Forse klapper op kruising in Crabbehof

DORDRECHT – Op de kruising Hugo van Gijnweg – Troelstraweg in Crabbehof vond vanmorgen een stevige aanrijding plaats tussen twee personenauto’s. De ambulance kwam ter plaatse, maar er hoefde niemand naar het ziekenhuis. De schade aan beide voertuigen was daarentegen flink.