Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Minder eenzame ouderen door succesvolle inzet van vrijwilligers in Dordtse wijk Crabbehof

Op initiatief van Aafje, MEE Drechtsteden en Zorggroep Crabbehoff, zijn 22 vrijwilligers succesvol de strijd aangegaan tegen eenzaamheid onder ouderen in de wijk Crabbehof. “Participatie is het beste medicijn”, vertelt Ali Kocak, die samen met Fyetta Damwijk trekker is van dit project.

 22 vriendschappen

Sinds de start van ‘Wij Crabbehof’ in mei 2016, zijn al 22 bijzondere vriendschappen ontstaan tussen ouderen en vrijwilligers. Ook bellen vrijwilligers regelmatig met 50 ouderen, zijn er wekelijks huisbezoeken en organiseren ze bijeenkomsten in de wijk. Vanwege het succes, starten de organisaties in mei 2017 een zelfde project in de wijk Wielwijk.

 Voor en door de wijk

“Het unieke van het project ‘Wij Crabbehof’, is dat het écht voor en door de wijk is”, vertelt Fyetta Damwijk. “We hebben vrijwilligers opgeleid in het signaleren van eenzaamheid en het omgaan met ouderen die eenzaam zijn. Zij pakken het nu zelfstandig op”. Dit is het moment voor de organisaties om een stapje terug te doen en de pijlen te richten op eenzaamheid in de volgende wijk: Wielwijk.

Eenzaamheid taboe

Damwijk: “Voor veel ouderen is het lastig om toe te geven dat ze eenzaam zijn. Er is een taboe. Daarom kunnen ook buren, familieleden en zorgprofessionals bij ons aangeven dat er mogelijk een hulpvraag is bij een oudere die zij kennen. Wij gaan dan vrijblijvend langs aan huis. Vaak blijkt na een paar gesprekken dat de persoon in kwestie inderdaad graag wat sociale contacten zou willen opbouwen, een stukje samen wil wandelen of bijvoorbeeld wat hulp wenst bij het doen van de boodschappen. Het contact is overigens niet alleen fijn voor de ouderen, maar ook voor de betrokken vrijwilligers. Voor hen is het fijn om anderen te helpen”.

Start project ‘Wij Wielwijk’

In mei starten Aafje, MEE Drechtsteden en Zorggroep Crabbehoff het nieuwe project ‘Wij Wielwijk’. “In Wielwijk zijn we nog op zoek naar vrijwilligers”, vertelt Damwijk. “Wilt u ook mee doen? Geef u dan snel op. Want op 1 maart start de training al, waarin we u leren eenzaamheid te signaleren en hoe je om moet gaan met ouderen die eenzaam zijn”. De training vindt 8 keer plaats op woensdagochtend van 9:30 tot 11:30. Aanmelden kan via 06 46642491.

Leertuin Drechtsteden

De projecten ‘Wij Crabbehof’ en ‘Wij Wielwijk’ zijn onderdeel van de leertuin ‘Zorgvernieuwing Drechtsteden’ voor innovaties op de grensvlakken van financiersdomeinen.

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Nieuw café voor Parkinson-patiënten

DORDRECHT – Afgelopen woensdag hebben Nickie van der Wulp (directeur Parkinson Vereniging), Sven de Langen (bestuurder PZC Dordrecht) en Chris van Benschop (wethouder Gemeente Dordrecht) op feestelijke wijze het vernieuwde Parkinson Café Dordrecht geopend. Tijdens de drukbezochte kick-off bij woonzorglocatie PZC Crabbehoven werd het startschot gegeven voor een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met Parkinson(isme) en hun naasten. (Foto: PZC Dordrecht).

Actueel

Feest op het Wij(k)plein in Crabbehof

DORDRECHT – Op het plein aan De Savornin Lohmanweg in Crabbehof was het woensdagmiddag feest. Lentefeest, …

Actueel

VIDEO: Dordt Schoon van start gegaan

DORDRECHT – De aftrap van de actieweek Dordt Schoon vond zaterdag plaats. Onder meer in Crabbehof, bij de tiny houses, werd door vrijwilligers zwerfafval opgeruimd. Wethouder Merx bracht een bezoek aan de opruimactie, georganiseerd door Wijk voor Wijk en Speelotheek Pip en Zo. Na afloop bedankte hij alle deelnemers en nam de zakken met afval in ontvangst. Dat waren er heel wat. Nog de hele week, tot en met 24 maart, vinden er (schoonmaak)activiteiten plaats in het kader van Dordt Schoon. Het programma is hier te vinden.