Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Minder eenzame ouderen door succesvolle inzet van vrijwilligers in Dordtse wijk Crabbehof

Op initiatief van Aafje, MEE Drechtsteden en Zorggroep Crabbehoff, zijn 22 vrijwilligers succesvol de strijd aangegaan tegen eenzaamheid onder ouderen in de wijk Crabbehof. “Participatie is het beste medicijn”, vertelt Ali Kocak, die samen met Fyetta Damwijk trekker is van dit project.

 22 vriendschappen

Sinds de start van ‘Wij Crabbehof’ in mei 2016, zijn al 22 bijzondere vriendschappen ontstaan tussen ouderen en vrijwilligers. Ook bellen vrijwilligers regelmatig met 50 ouderen, zijn er wekelijks huisbezoeken en organiseren ze bijeenkomsten in de wijk. Vanwege het succes, starten de organisaties in mei 2017 een zelfde project in de wijk Wielwijk.

 Voor en door de wijk

“Het unieke van het project ‘Wij Crabbehof’, is dat het écht voor en door de wijk is”, vertelt Fyetta Damwijk. “We hebben vrijwilligers opgeleid in het signaleren van eenzaamheid en het omgaan met ouderen die eenzaam zijn. Zij pakken het nu zelfstandig op”. Dit is het moment voor de organisaties om een stapje terug te doen en de pijlen te richten op eenzaamheid in de volgende wijk: Wielwijk.

Eenzaamheid taboe

Damwijk: “Voor veel ouderen is het lastig om toe te geven dat ze eenzaam zijn. Er is een taboe. Daarom kunnen ook buren, familieleden en zorgprofessionals bij ons aangeven dat er mogelijk een hulpvraag is bij een oudere die zij kennen. Wij gaan dan vrijblijvend langs aan huis. Vaak blijkt na een paar gesprekken dat de persoon in kwestie inderdaad graag wat sociale contacten zou willen opbouwen, een stukje samen wil wandelen of bijvoorbeeld wat hulp wenst bij het doen van de boodschappen. Het contact is overigens niet alleen fijn voor de ouderen, maar ook voor de betrokken vrijwilligers. Voor hen is het fijn om anderen te helpen”.

Start project ‘Wij Wielwijk’

In mei starten Aafje, MEE Drechtsteden en Zorggroep Crabbehoff het nieuwe project ‘Wij Wielwijk’. “In Wielwijk zijn we nog op zoek naar vrijwilligers”, vertelt Damwijk. “Wilt u ook mee doen? Geef u dan snel op. Want op 1 maart start de training al, waarin we u leren eenzaamheid te signaleren en hoe je om moet gaan met ouderen die eenzaam zijn”. De training vindt 8 keer plaats op woensdagochtend van 9:30 tot 11:30. Aanmelden kan via 06 46642491.

Leertuin Drechtsteden

De projecten ‘Wij Crabbehof’ en ‘Wij Wielwijk’ zijn onderdeel van de leertuin ‘Zorgvernieuwing Drechtsteden’ voor innovaties op de grensvlakken van financiersdomeinen.

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Beloning verhoogd voor tips die leiden tot oplossing moordzaken

De politie vermoedt dat er een connectie is tussen twee heftige moordzaken, die eerder bij Opsporing Verzocht aan bod kwamen. De politie houdt er rekening mee dat het schietincident op 25 april 2020 waarbij Johnny Henriques om het leven kwam en het schietincident van afgelopen oktober, waarbij Remsley Eisden het dodelijke slachtoffer was, beide het gevolg kunnen zijn van een langlopend conflict tussen twee rivaliserende groepen in Dordrecht.

Actueel

Woning in Crabbehof drie maanden dicht na drugsvondst

DORDRECHT – Tijdens een binnentreding door de politie is een grote hoeveelheid harddrugs aangetroffen in de woning aan de Domela Nieuwenhuisweg in Crabbehof. De drugs zijn in beslag genomen en burgemeester Kolff heeft besloten dat de woning van 15 november tot woensdag 15 februari 2023 gesloten moet blijven. De burgemeester wil met de sluiting de openbare orde herstellen, herhaling voorkomen en het signaal afgeven dat hiertegen stevig wordt opgetreden. Wanneer voor de eerste keer harddrugs in een woning wordt aangetroffen, volgt een sluiting van 3 maanden. De bewoner(s) van het pand hebben medewerking verleend aan de sluiting.

Actueel

VIDEO: Moord in Crabbehof bij Opsporing Verzocht

Er is nieuwe informatie beschikbaar gekomen in het onderzoek naar de moord op de Dordtse Remsley Eisden in oktober van dit jaar. De 36-jarige Remsley Eisden werd in de nacht van 15 op 16 oktober meerdere keren geraakt door kogels uit een automatisch wapen. Hij overleed ter plekke. De politie beschikt over nieuwe aanknopingspunten en roept via Opsporing Verzocht getuigen op, zich te melden.