Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Onderzoek Panteia geeft inzicht in kansen en knelpunten regionale arbeidsmarkt

De economie in de Drechtsteden groeit. Tegelijkertijd staan zo´n 13.000 werkzoekenden aan de kant. Om die mensen perspectief te bieden op werk, is het belangrijk om te weten waar de behoefte ligt van werkgevers. Nu en de komende jaren. Onderzoeksbureau Panteia heeft hier, in opdracht van het Programma Arbeidsmarkt Drechtsteden, een onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat het loont om te investeren in de juiste opleidingen. Maar we moeten ook kijken hoe we de werkgelegenheid in de regio kunnen verruimen. Overheid, onderwijs en bedrijfsleven moeten daarin samen optrekken.

Meten is weten

Actuele informatie over ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt is essentieel om goed te kunnen sturen op een optimale werking van de arbeidsmarkt. De benodigde arbeidsmarktgegevens, worden echter niet op één plaats geregistreerd, maar bij diverse instellingen, zoals het UWV Werkbedrijf, de Stichting Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven, het Centraal Bureau voor Statistiek en het Onderzoekcentrum Drechtsteden. Onderzoeksbureau Panteia heeft deze gegevens, in opdracht van het programma Arbeidsmarkt Drechtsteden, bij elkaar gebracht en geanalyseerd.

Regionaal portefeuillehouder Onderwijs en Arbeidsmarkt Bert van de Burgt: “Als overheid hebben we steeds meer een faciliterende en regisserende rol in het bij elkaar brengen van de juiste partijen. Daar hoort ook bij dat je andere partijen voorziet van de juiste informatie en kaders: dit is de uitdaging, hier moeten we gezamenlijk op inzetten.”

 Mismatch tussen vraag en aanbod

Uit het onderzoek van Panteia blijkt opnieuw dat in de regio sprake is van een arbeidsmarkt met twee gezichten. Van de Burgt: “Er zijn volop vacatures en er zijn veel werkzoekenden. Alleen die twee ‘matchen’ niet. We moeten dus aan de ene kant inzetten op méér en andersoortige werkgelegenheid, en aan de andere kant inzetten op de juiste (om- en bij-) scholing om bedrijven te helpen die vacatures te vervullen.”

Belangrijkste uitkomsten

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zijn:

WerkgelegenheidDe meeste werkgelegenheid in de Drechtsteden zit in de sectoren handel en reparatie(19%), gezondheid en Welzijn(17%), delfstoffen, industrie en energie (14%) en zakelijke dienstverlening (14%). In 2015-2016 bedraagt de gemiddelde groei van het aantal banen 0,8% en is daarmee hoger dan landelijk. De werkgelegenheidsstijging wordt vooral in de industrie verwacht en voor een belangrijk deel is dit toe te schrijven aan de positieve ontwikkeling van de scheepvaartindustrie in de regio.

Werkzame beroepsbevolkingHet aandeel MBO in de werkzame beroepsbevolking is in de Drechtsteden iets hoger dan in Nederland en het aandeel HBO en WO is iets lager. De beroepenstructuur in de Drechtsteden is vergelijkbaar met die van heel Nederland. 27% van de werkzame beroepsbevolking is 50 jaar of ouder; in absolute aantallen telt de sector Zorg en Welzijn de meeste oudere werknemers.

Vacatures en vervulbaarheid van vacatures – In 2015, 2016 en 2020 is het aantal ontstane vacatures naar schatting 23.400, 25.400 en 28.500, inclusief uitzendvacatures en stages met arbeidsovereenkomst. De Drechtsteden volgen daarbij de landelijke trend dat steeds hogere eisen worden gesteld aan vacatures; er worden meer vacatures vervuld op HBO- en WO-niveau. Vacatures in de Drechtsteden zijn moeilijker vervulbaar dan in heel Nederland vanwege het opleidingsniveau van werkzoekenden:38% respectievelijk 19% van alle vervulde vacatures. De spanning op de arbeidsmarkt neemt toe. Op middellange termijn zijn in de regio op MBO-niveau knelpunten te verwachten.

 Innovatie – Door de aanwezigheid van relatief veel (complexe) maakindustrie en het daarbij behorende ecosysteem voor technologische innovatie, zijn in de Drechtsteden volop economische kansen en mogelijkheden voor behoud en groei van werkgelegenheid.

Meer informatie:

Download het volledige rapport op : www.arbeidsmarktbeleiddrechtsteden.nl/feiten-en-cijfers

Drechtsteden

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Bijna negen ton voor versnelde sociale woningbouw in Crabbehof

DORDRECHT – De gemeente Dordrecht krijgt 887.490 euro van het om sneller van start te kunnen gaan met de bouw van 71 sociale woningen aan de Vliegenstraat en Van der Goesstraat in Crabbehof. Dat maakt demissionair minister Hugo de Jonge maandag bekend. In het gebied worden, verdeeld over drie woongebouwen, honderd appartementen gebouwd. Het eerst gebouw was al opgeleverd. Heijkoop: “We waren bezig met mooie plannen, maar die werden te duur door de snel gestegen rente en bouwprijzen. Daardoor zou de uitvoering vertraging oplopen. We wilden echter geen concessies doen aan de kwaliteit van de 71 woningen in deze wijk. Met de rijksbijdrage kunnen we het project doorzetten en de hoge kwaliteit behouden.” (Foto: Stolk Fotografie)

Actueel

Dordrecht pakt uit bij intocht Sint

DORDRECHT – Burgemeester Kolff staat op zaterdag 18 november om 12.00 uur klaar op de kade van de Wolwevershaven om Sinterklaas en zijn reisgezelschap te ontvangen. Dankzij een substantiële bijdrage van het Havenbedrijf Rotterdam kan de organisatie, Stichting Intocht Sint Nicolaas, dit jaar extra uitpakken met de programmering en decoratie. ‘Het creatieve team heeft fantastisch werk geleverd en het resultaat is een optocht die er schitterend uitziet’, voorspelt SIS. (Archieffoto: Stolk Fotografie).

Actueel

Nieuw café voor Parkinson-patiënten

DORDRECHT – Afgelopen woensdag hebben Nickie van der Wulp (directeur Parkinson Vereniging), Sven de Langen (bestuurder PZC Dordrecht) en Chris van Benschop (wethouder Gemeente Dordrecht) op feestelijke wijze het vernieuwde Parkinson Café Dordrecht geopend. Tijdens de drukbezochte kick-off bij woonzorglocatie PZC Crabbehoven werd het startschot gegeven voor een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met Parkinson(isme) en hun naasten. (Foto: PZC Dordrecht).