Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Wat wil nieuw college bereiken?

Het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Dordrecht gaat aan de slag met het nieuwe coalitie-akkoord. Daarin de plannen voor de komende vier jaar, maar er wordt ook vooruitgekeken. Wat voor stad willen we zijn in 2030? De wethouders van BVD, VVD, CDA en CU/SGP gaan daarmee aan de slag. Deze partijen nodigen de stad uit om mee te doen: “Samenspraak en samenwerking zijn essentieel om de grote én kleine opgaven waar we in onze stad voor staan te laten slagen.”

Voor ‘de reis’ naar 2030 kiezen de coalitiepartijen voor zes leidende principes. Die helpen ons scherpe keuzes te maken en het beleid de komende vier jaar af te blijven stemmen op de bestemming, op de stad die we in 2030 willen zijn, zo is te lezen.

1. Dordrecht Groeit: méér inwoners, méér draagkracht.

Over vier jaar is de dalende lijn qua inwoneraantal gekeerd. Het aantal inwoners van de stad is aan het stijgen. De stad groeit en bloeit

2. Dordrecht Zorgt: inwoners met veerkracht. 

Over vier jaar doen mensen minder vaak en minder lang een beroep op (zware) ondersteuning. Alledaagse problemen worden meer en meer in de naaste omgeving opgepakt. Dat vraagt om sterke buurtnetwerken.

3. Dordrecht Verdient: een leven lang werk. 

Over 4 jaar zijn er 4000 nieuwe banen gecreëerd in Dordrecht en sluit het aanbod van mbo- en hbo-opleidingen beter aan bij de vraag vanuit de regionale arbeidsmarkt.

4. Dordrecht Verbindt: centrumstad van de regio, toegangspoort van de Randstad.

Over 4 jaar is een structurele oplossing gevonden voor goede verbindingen met de Randstad en Breda en zijn treinhalte Leerpark en station Dordrecht Centraal veelgebruikte overstappunten voor OV- en fietsforensen.

5. Dordrecht Geeft Ruimte: aan particulier initiatief met eigen verantwoordelijkheid.

Over 4 jaar weten initiatiefnemers sneller waar zij aan toe zijn. Binnen heldere kaders vooraf hebben zij meer ruimte voor de invulling van hun initiatief. Zij zorgen zelf voor vroegtijdige participatie van belanghebbenden. Want ruimte geven werkt alleen als initiatiefnemers ook verantwoordelijkheid nemen.

6. Dordrecht Neemt Verantwoordelijkheid voor de toekomst: een slagvaardig en doelgericht bestuur.

(…) de beslissingen van nu bepalend zijn voor de volgende generatie(s). Dit geldt bijvoorbeeld voor woningbouw, bereikbaarheid en mobiliteit, energiegebruik, zorgaanbod, onderwijs, milieu en financiële verplichtingen. Een aantal keuzes die we komende periode gaan maken, kunnen we niet meer terugdraaien. Zeker op die onderwerpen is een breed gedragen, meerjarige, toekomstbestendige aanpak noodzakelijk.

Meer lezen Het volledige coalitieakkoord is te vinden in een digitaal magazine, met alle plannen. Je vindt ze in de hoofdstukken ‘Dordrecht viert de stad’, ‘Energieke woonstad’, ‘Bereikbare stad’, Zorgzame stad’, ‘Gezonde en sportieve stad’, ‘Ondernemende stad’, ‘Leefbare en veilige stad’, ‘Verbindende stad’ en de “Financiële strategie’.  Je kunt het coalitieakkoord ook hier downloaden.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Kinderactiviteiten in Crabbehof

DORDRECHT – Op 22 februari is de nieuwe vereniging Kinderactiviteiten Crabbehof gestart. Die gaat zich vooral richten op het organiseren van activiteiten voor de kinderen uit de minimagezinnen in de wijk.

Actueel

Eerste Plusflat van Dordrecht

DORDRECHT – De Zephyrflat in Crabbehof is omgedoopt tot allereerste Plusflat van Dordrecht. Dat houdt in dat verhuurder Trivire en zorgaanbieder Aafje met vaste gezichten extra activiteiten, ondersteuning en zorg gaan bieden aan de bewoners, zodat zij langer aangenaam en veilig zelfstandig kunnen blijven wonen. Een woonvorm die wat weg heeft van het ouderwetse bejaardenhuis, zei wethouder Wim van der Kruijff donderdag bij de officiële lancering van het woonconcept. (Foto’s: Stolk Fotografie)

Actueel

VIDEO: Balkonbrandje in Crabbehof

DORDRECHT – De brandweer heeft vanmiddag rond 12.00 uur een brandje bestreden op het balkon van een portiekwoning aan de Troelstraweg in Crabbehof. Daarbij werd een hoogwerker ingezet. De bewoners werden naar buiten gehaald en nagekeken door ambulancepersoneel. De situatie was snel onder controle en niemand raakte gewond.