Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Wat wil nieuw college bereiken?

Het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Dordrecht gaat aan de slag met het nieuwe coalitie-akkoord. Daarin de plannen voor de komende vier jaar, maar er wordt ook vooruitgekeken. Wat voor stad willen we zijn in 2030? De wethouders van BVD, VVD, CDA en CU/SGP gaan daarmee aan de slag. Deze partijen nodigen de stad uit om mee te doen: “Samenspraak en samenwerking zijn essentieel om de grote én kleine opgaven waar we in onze stad voor staan te laten slagen.”

Voor ‘de reis’ naar 2030 kiezen de coalitiepartijen voor zes leidende principes. Die helpen ons scherpe keuzes te maken en het beleid de komende vier jaar af te blijven stemmen op de bestemming, op de stad die we in 2030 willen zijn, zo is te lezen.

1. Dordrecht Groeit: méér inwoners, méér draagkracht.

Over vier jaar is de dalende lijn qua inwoneraantal gekeerd. Het aantal inwoners van de stad is aan het stijgen. De stad groeit en bloeit

2. Dordrecht Zorgt: inwoners met veerkracht. 

Over vier jaar doen mensen minder vaak en minder lang een beroep op (zware) ondersteuning. Alledaagse problemen worden meer en meer in de naaste omgeving opgepakt. Dat vraagt om sterke buurtnetwerken.

3. Dordrecht Verdient: een leven lang werk. 

Over 4 jaar zijn er 4000 nieuwe banen gecreëerd in Dordrecht en sluit het aanbod van mbo- en hbo-opleidingen beter aan bij de vraag vanuit de regionale arbeidsmarkt.

4. Dordrecht Verbindt: centrumstad van de regio, toegangspoort van de Randstad.

Over 4 jaar is een structurele oplossing gevonden voor goede verbindingen met de Randstad en Breda en zijn treinhalte Leerpark en station Dordrecht Centraal veelgebruikte overstappunten voor OV- en fietsforensen.

5. Dordrecht Geeft Ruimte: aan particulier initiatief met eigen verantwoordelijkheid.

Over 4 jaar weten initiatiefnemers sneller waar zij aan toe zijn. Binnen heldere kaders vooraf hebben zij meer ruimte voor de invulling van hun initiatief. Zij zorgen zelf voor vroegtijdige participatie van belanghebbenden. Want ruimte geven werkt alleen als initiatiefnemers ook verantwoordelijkheid nemen.

6. Dordrecht Neemt Verantwoordelijkheid voor de toekomst: een slagvaardig en doelgericht bestuur.

(…) de beslissingen van nu bepalend zijn voor de volgende generatie(s). Dit geldt bijvoorbeeld voor woningbouw, bereikbaarheid en mobiliteit, energiegebruik, zorgaanbod, onderwijs, milieu en financiële verplichtingen. Een aantal keuzes die we komende periode gaan maken, kunnen we niet meer terugdraaien. Zeker op die onderwerpen is een breed gedragen, meerjarige, toekomstbestendige aanpak noodzakelijk.

Meer lezen Het volledige coalitieakkoord is te vinden in een digitaal magazine, met alle plannen. Je vindt ze in de hoofdstukken ‘Dordrecht viert de stad’, ‘Energieke woonstad’, ‘Bereikbare stad’, Zorgzame stad’, ‘Gezonde en sportieve stad’, ‘Ondernemende stad’, ‘Leefbare en veilige stad’, ‘Verbindende stad’ en de “Financiële strategie’.  Je kunt het coalitieakkoord ook hier downloaden.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Pleur daar maar neer

DORDRECHT – Onvermoeibaar blijft de gemeente de strijd aangaan tegen zwerfafval. Maar het blijft vaak toch een kwestie van dweilen met de kraan open, blijkt op maandagochtend bijvoorbeeld tijdens een rondje Crabbehof. Bij verschillende ondergrondse containers was dit weekend weer de nodige troep neergezet die eigenlijk naar de afvalstraat van HVC moet. (Foto’s: Stolk Fotografie)

Actueel

Dansfeest voor jongeren in Crabbehof

DORDRECHT – Stagiairs van welzijnsorganisatie STAD Dordt organiseren op zaterdag 9 maart een spetterend feest voor jongeren uit Crabbehof. SLUSH! is van 18.00 tot 22.00 uur in Trefpunt de Nieuwe Stoof. DJ’s Fedde en Wolph uit Dordrecht zullen draaien in de genres hiphop, RnB, Afro, amapiano en house.

Actueel

Nieuw leven voor jeu de boulesbaan

DORDRECHT – Bij de DeetosSnel-hal aan de Vorrincklaan ligt een jeu de boulesbaan die in de loop der jaren in onbruik was geraakt en er niet al te uitnodigend meer uitzag. Zonde, dachten ze bij Doelbewust, de dagbestedingsgroep van Gemiva die uitkijkt op de baan. Ze benaderden Anka Muller, wijkmanager van de gemeente in Crabbehof, met de vraag of hij opgeknapt kon worden, zodat de cliënten er zo nu en dan een potje jeu de boules konden spelen. (Foto’s: Stolk Fotografie).